mandag 4. mars 2013

Nærmere høst av Marianne Kaurin

Vi befinner oss i Oslo under andre verdenskrig, og landet befinner seg under tysk okkupasjon. Familien Stern bor i en leiegård midt i byen. De er jøder og består av mor og far samt tre døtre - Sonja, Ilse og Miriam. Ilse er 15 år og forelsket i nabogutten Hermann. Til tross for krigen som preger hverdagen, så er Ilse som ungdommer flest - opptatt av utseendet sitt og kjærligheten til Hermann. Hun sniker seg av og til ut fra hjemmet, hun krangler med foreldrene - særlig med moren - og forsøker egentlig å leve så sorgløst som mulig.

I første del av historien blir vi bedre kjent med disse menneskene - deres tanker, bekymringer, drømmer og håp. Så en dag kommer det tyske politiet Gestapo på døren for å arrestere Ilses far fordi han er jøde. Det går ikke så lang tid før politiet er tilbake - denne gangen for å arrestere også moren og de tre søstrene. Det er bare det at Ilse ikke er hjemme på dette tidspunktet. Hun har kranglet forferdelig med moren og har vært borte hele natten.

På dette tidspunktet endrer boken litt karakter og blir mer direkte, mer voldsom og grusom. Fortellingen om hvordan jødene ble behandlet i denne perioden av krigen er ganske tøff lesing. Det ender slett ikke godt for alle, og noen unge lesere må kanskje ha litt hjelp av en voksen for helt å forstå hva som egentlig skjer.

Dette er en meget sterk og meget godt skrevet bok om ett av de mørkeste kapitlene i vår historie. Den anbefales til en moden leser fra ca. 12 år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar