torsdag 22. mars 2018

Snillionen av Arnfinn Kolerud

En dag vinner Frank og moren hans penger i lotto - virkelig mange penger. Moren vet ikke hva hun skal gjøre med så mange penger, og hun er opptatt av at Frank i hvert fall ikke skal bli en bortskjemt unge. Han får beskjed om at halvparten av pengene er hans, men at han ikke får dem før han blir 18. Det er ganske lenge til, og Frank synes moren er gjerrig. Hun sløser ikke det minste.

I bygda er det etter hvert mange som vil ha sin bit av millionene, og tiggerbrev fra fjern og nær havner i postkassa. Moren tror hun får en god ide da hun gjør det kjent at hun vil gi en million til den som er snillest. Snart overgår alle hverandre i å gjøre snille gjerninger, og moren bestemmer at hun og Frank må komme seg bort fra alt maset. De drar til syden midt i skoleåret.

Sydenturen blir en sterk opplevelse for Frank. For det første fortsetter moren å være gjerrig. For det andre opplever han på en svært ubehagelig måte hva fattige mennesker er villig til å gjøre for penger. Det blir ikke bedre av at han får tekstemeldinger hjemmefra der klassekameratene forteller om at ikke alle er så snille lenger. Tvert imot er det noen som er veldig slemme når de forsøker å ødelegge for andre som er snille. Frank og moren må hjem for å ordne opp.

Jeg synes dette var en ganske morsom og tankevekkende bok. Den er på nynorsk men er lett å lese. Passer for både gutter og jenter fra 4. til 7. trinn. Egner seg også til høytlesning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar