torsdag 8. desember 2011

Gratiskyss i mørke av Glenda Millard

Rask er 11 år, har ikke familie og bestemmer seg å rømme fra et voldelig fosterhjem. Han har lagt en plan, men har glemt å tenke på hvor han skal sove om nettene. Plutselig er han derfor hjemløs og uteligger, men han slår seg sammen med den eldre mannen Billy som også er hjemløs.

En uventet og voldsom krig bryter ut, og byen deres blir med ett et katastrofeområde. I ruinene av biblioteket kommer de over 6-åringen Max som sannsynligvis har blitt foreldreløs etter krigsutbruddet. Rask og Billy tar seg av ham, og etter noen dager legger de ut på vandring til en nedlagt fornøyelsespark. Der dukker den 15 år gamle Tia opp sammen med babyen sin, og den lille gruppen forsøker å klare seg som best de kan. Samholdet er sterkt, og Rask og Billy tar seg godt av både Max og babyen når Tia innimellom blir borte i lange perioder.

Fornøyelsesparken ligger imidlertid midt i krigssonen, og soldater begynner å dukke opp der. De fem hjemløse forstår at de ikke kan være der lenger, men Billy får et slags sammenbrudd og klarer ikke lenger være den voksne i gruppen. Rask skjønner at hvis de skal redde seg ut av situasjonen, så er det han som må komme opp med en gjennomførbar plan. Han drømmer om å komme seg til et hus på landet der bestefaren til Max en gang bodde. Det blir både voldsomt og dramatisk når de forsøker å flykte fra parken. De får hjelp fra uventet hold, men likevel er det ikke alle som klarer seg gjennom de avgjørende prøvelsene.

Da tror jeg ikke jeg skal røpe mer, men bare si at dette er en veldig sterk bok om hjemløshet, vennskap og stort mot. Jeg synes den passer for en moden leser i 7. klasse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar