lørdag 9. desember 2017

En av oss lyver av Karen M. McManus

Vi befinner oss i USA og i siste år på High School. Fem elever, som ikke har noe spesielt med hverandre å gjøre, må sitte igjen en dag fordi de har blitt tatt med mobiltelefoner i skoletiden. Det er Bronwyn som er nerdete, skoleflink og aldri gjør noe galt. Det er Addy som er vakker og skoleballdronning. Det er Nate som er småkriminell og allerede har en betinget dom for salg av narkotika. Det er Cooper som er skolens store baseballhelt. Og det er Simon, en ensom ulv som har laget en app der han legger ut sladder og rykter om skolens øvrige elever.

Bare fire av elevene går ut igjen av klasserommet den ettermiddagen. Simon dør i løpet av gjensittingen, og etterforskningen skal komme til å vise at dødsfallet ikke var noen ulykke. Det viser seg også at han dagen etter dødsfallet hadde planlagt å legge ut heftige rykter og beskyldninger mot de fire andre elevene han har gjensitting sammen med. Derfor blir det raskt disse fire som blir hovedmistenkte for drapet på Simon. De har alle sammen sine hemmeligheter de er desperate etter at ikke skal bli avslørt, og de har alle sammen tilsynelatende motiv for å ønske å uskadeliggjøre Simon.

Det pussige er at innleggene på sladreappen ikke slutter selv om Simon er død.

Jeg synes dette var en veldig spennende og interessant bok. Det er en krim samtidig som den gir et ganske godt bilde av en vanskelig ungdomstid der forskjellen mellom å være inkludert og ekskludert blir veldig tydelig. Selv om elevene i historien er 17 år, så synes jeg boken fint kan leses av elever på 7. trinn som søker seg mot ungdomsbøkene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar