tirsdag 11. oktober 2011

Hanas koffert av Karen Levine

I Tokyo i Japan bestemmer man seg i 1998 for å lage et lite museum for barn der formålet er at barn skal lære om Holocaust - altså jødeutryddelsen under andre verdenskrig. Lederen for senteret, Fumiko Ishioka, starter arbeidet med å få tak i virkelige gjenstander som hadde tilhørt fengslede jøder. På denne måten kommer hun over en koffert fra konsentrasjonsleiren Auschwitz hvor det eneste som står skrevet på er: "Hana Brady, 16. mai 1931. Foreldreløs".

Både Fumiko selv og etter hvert barna som ser kofferten utstilt i museet, blir veldig nysgjerrige på hvem denne Hana Brady var, hva som skjedde med henne og hvilken historie som hører til denne kofferten. Fumiko begynner et vanskelig detektivarbeid og klarer å nøste opp historien til en liten, jødisk pike fra Tsjekkia som ble tatt til fange av tyskerne under andre verdenskrig og sendt i konsentrasjonsleir.

Dette er ikke fantasi, men en sterk og gripende historie fra virkeligheten. Jeg klarte ikke å la være å gråte litt innimellom. Boken passer for både gutter og jenter fra 5.-6. klasse med interesse for det som skjedde under andre verdenskrig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar