torsdag 9. oktober 2014

Mirakel av R.J. Palacio

August er 10 år, og han ser ikke ut som resten av oss. Selv sier han i boken:

"Jeg vil ikke fortelle deg hvordan jeg ser ut. Uansett hva du tenker, er det verre."

Feil på gener og kromosomer gjorde at August ble født med store misdannelser i ansiktet, og selv etter mange operasjoner, har han fortsatt et utseende som skremmer de fleste. På grunn av dette har han i de første skoleårene fått undervisning hjemme av mamma, men nå er tiden kommet for at han skal begynne i 5. klasse på en vanlig skole. August gruer seg noe helt forferdelig.

På skolen er det tre elever som har fått i oppgave å ta seg litt ekstra av August, men det skal vise seg at skolehverdagen ikke blir særlig lett av den grunn. August - eller Auggie som han også kalles - opplever utestengelse og mobbing som gjør vondt langt inn i hjertet til den som leser. Likevel finnes det lyspunkter, og August er ikke av den typen som gir opp altfor lett. Årets beste dag for August er halloween for da går alle med utkledning og masker og han kan være akkurat som alle andre. Likevel blir halloween i 5. klasse den frykteligste August har opplevd uten at jeg her skal røpe hvorfor.

Dette er en utrolig flott bok - både veldig trist og veldig morsom. Den handler om mye, blant annet om det å være så forskjellig fra de andre som det nesten går an, om mobbing og vennskap, om å være modig når man egentlig ikke tør og mye annet. Fortellerstemmen skifter i de ulike kapitlene, slik at det ikke bare er August sin synsvinkel vi får men også noen av de som er rundt ham. Boken er på ca. 400 sider, men er likevel ganske lett å lese. Den passer også godt til høytlesning. Jeg anbefaler den like mye for jenter og gutter fra ca. 5. - 7. klasse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar