onsdag 9. oktober 2019

Lik meg av Anne Wisløff

Oda og Arin er 11 år og har vært bestevenner siden første dagen i barnehagen. Arin er fra Kurdistan, har strenge foreldre og er opptatt av å gjøre det som er riktig og forventet av henne. Oda bor alene med faren sin som har dårlig råd, og hun har store problemer med impulskontoroll og å håndtere sinnet sitt.

I klassen deres går en jente som heter Luna, og sammen med en liten tilhengerskare, går de under navnet Lunagjengen. De er populære til tross for at de er slemme og oppfører seg dårlig, og ingen tør å si imot Luna. Oda drømmer innerst inne om å tilhøre denne populære gjengen, mens Arin ikke vil ha noe med dem å gjøre fordi de er så slemme. Dette er imidlertid i begynnelsen av boken. For det skjer nemlig noe som setter vennskapet mellom Oda og Arin på en alvorlig prøve.

Luna bestemmer seg for å invitere Arin inn i gjengen mens Oda hele tiden skal holdes utenfor. Gjennom boken ser vi hvordan snille, stødige Arin sakte med sikkert trekkes inn i Lunagjengen, hvordan hun etter hvert frykter å ikke tilhøre dette fellesskapet lenger, hvordan hun stadig finner grunner for at Oda ikke kan henge med dem og hvordan hun til slutt oppfører seg likedan som Luna og deltar i en bevisst utestengelse og mobbing av Oda. Samtidig ser vi hvor forferdelig dette oppleves for Oda og hvor utrolig stygt hun blir behandlet.

Historien er skrevet i dagbokform der vi veksler mellom Arins og Odas synspunkt. Det er en fryktelig sår historie, og innimellom gjør det faktisk vondt å lese boken. Men jeg synes det er en utrolig viktig bok, og jeg synes den er virkelig god. En bok mange burde lese. Anbefales særlig til 6. og 7. trinn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar