fredag 5. august 2011

En gang av Morris Gleitzman

Dette er første bok i en serie på tre. Tredje og siste bok blir dessverre foreløpig ikke oversatt til norsk, men det bør likevel ikke hindre noen i å lese de to første. Den andre i serien heter "Så".

Felix er 10 år og har bodd på barnehjem i Polen i 3 år og 8 måneder i 1942. Foreldrene var jødiske bokhandlere som ville ha ham i sikkerhet og sa de skulle hente ham igjen når de hadde fått ordnet opp i problemene sine. Felix rømmer for å finne dem, men han er veldig naiv og helt uvitende om krigen som pågår. Når han hører massevis av skudd tror han for eksempel at det er bønder på jakt.

Han møter og redder Zelda på 6 år etter at familien hennes har blitt drept. Han beskytter henne ved å fortelle historier han dikter opp. De klarer lenge å holde seg skjult, men blir til slutt allikevel tatt av nazistene og stuet sammen i tog som skal ta dem til konsentrasjonsleirene. "Fangene" får laget et hull i togvognen, og noen tar sjansen på å hoppe ut selv om soldatene skyter etter dem fra toget - også Felix og Zelda.

Det er Ord til leseren fra forfatteren bak i boka.

Dette er krig sett gjennom et barns øyne, og en av de beste og mest gripende bøker jeg har lest på lenge. Kan egne seg godt til høytlesning og som utgangspunkt for diskusjon. Fra 6. klasse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar