onsdag 31. august 2011

Trash : du vet aldri hva du finner... av Andy Mulligan

Tre fattige søppelgutter kommer en dag over en skikkelig skatt på søppelfyllinga - en veske med litt penger, en nøkkel, et ID-kort og et brev med en kode. De aner at dette er noe spesielt, men forstår ikke hvor stort funnet er før politiet dukker opp i den lille landsbyen blant søppelhaugene. Guttene bestemmer seg for å beholde vesken, selv om politiet behandler dem veldig brutalt for å få dem til å innrømme at de har funnet den. 

Guttene er riktignok "bare" fattige søppelplukkere, men de er på ingen måte dumme. Ved hjelp av egne ferdigheter og noen få, snille hjelpere, klarer de å avdekke hemmelighetene bak veskens innhold. Selv om vi kanskje ikke alltid liker at guttene lurer og utnytter hjelperne sine, så er de noen små, gode, modige helter som i hvert fall jeg heier på uansett.

Dette handler om drømmen om et bedre liv og sterke vennskapsbånd. Det er spenning og action fra et - for oss - veldig fremmed miljø. Her lever mange av det de kan finne på søppelfyllingene, og fattige folk er ikke særlig mye verd. Det kan nok være litt sjokkerende å lese om hvordan spesielt barna har det og blir behandlet.

Fortellerstemmene skifter, men det virker ikke forvirrende siden det stadig opplyses om hvem det er som snakker.  Anbefales for både gutter og jenter fra ca. 12 år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar