fredag 5. august 2011

Mens Blücher sank av Axel Hellstenius

Boken skildrer ett døgn i Drøbak - fra 8. april til 9. april 1940 - Da Blücher sank og krigen kom til Norge.

Det er to parallelle historier som utspiller seg: I Drøbak bor den snart 16 år gamle Bjørg med sin syke, sengeliggende mor. Hun går på jobb i tantens butikk der hun møter den unge mannen Hermann som gjør inntrykk på henne. Hun lar seg overtale til å møte ham ute på kvelden etter at hun er ferdig på jobb. Møtet med Hermann blir slett ikke som forventet, men jeg skal ikke røpe mer enn at Bjørg ender opp hardt skadet mens Hermann, som viser seg å være en veldig usympatisk kar, stikker fra stedet.

I den andre historien møter vi unggutten Karl som er tredje kanonér på Blücher på vei fra Kattegat, inn Oslofjorden og Drøbaksundet. Han vet ikke/forstår ikke helt hva som skal skje når de kommer frem til Norge. Plutselig blir Blücher truffet og vi følger ødeleggelsene om bord på båten som Karl alltid klarer å slippe unna. Til sist blir alle kommandert over bord, og Karl klarer så vidt å komme seg forfrossen til land. Han og flere andre blir tatt til fange av norske soldater som skal føre dem til en bondegård, og etter hvert kommer Karl inn i Drøbak og dit den skadede Bjørg ligger. På denne måten krysser de to historiene hverandre helt mot slutten av boken.

Dette er på mange måter en veldig god og spennende bok som skildrer noen få enkeltskjebner under store historiske begivenheter. Vi blir imidlertid sittende igjen med en del løse tråder som det er opp til leseren å tenke seg svar på selv. For de eldste og mest modne leserne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar