tirsdag 4. desember 2012

Over grensen av Maja Lunde

Det er høsten 1942, andre verdenskrig utkjempes på flere fronter, og Norge er okkupert av tyskerne. Otto og Gerda lever tross alt ganske trygge liv sammen med foreldrene sine, men hele tilværelsen snus på hodet den natten lensmannen banker på døren på ordre fra tyskervennlige nordmenn i Nasjonal Samling. Foreldrene til Otto og Gerda har nemlig i noen dager skjult to barn i kjelleren. Det er Sarah og Daniel. De er jøder og skal sendes ut av landet til en uviss skjebne for det har Hitler og tyskerne bestemt.

Politiet finner ikke Sarah og Daniel denne natten, men de finner tydelige spor etter at det har vært skjult barn i kjelleren. Foreldrene blir derfor arrestert, og Otto og Gerda står alene igjen med ansvaret for de to jødiske barna. De bestemmer seg for å hjelpe dem. I Sverige er det nemlig ikke krig, og de som klarer å komme seg over grensen dit, er i noenlunde trygghet for tyskerne.

Det blir en farefull ferd for de fire barna der de aldri kan vite hvem som vil hjelpe dem og hvem som vil angi dem til politiet.

Dette er en spennende og ganske tøff fortelling om hvordan det var i Norge under krigen. Akkurat denne historien er oppdiktet, men den er inspirert av virkelig hendelser og ligner nok mye på noe mange opplevde den gangen. Passer best for 5. - 7. trinn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar