mandag 24. november 2014

Populær : en selvbiografi av Maya van Wagenen

Dette er noe så uvanlig som en selvbiografi skrevet av en 15 år gammel amerikansk jente. Maya skal begynne i niende klasse, og hun oppfatter seg selv som særdeles lite populær på skolen. Hun har laget en oversikt over hvor de ulike elevgruppene befinner seg på popularitetsskalaen, og hun ser seg selv nesten helt nederst i gruppen hun kaller "utskudd". Maya funderer mye på hvordan man kan bli bedre likt og mer populær.

På farens kontor har hun funnet en gammel bok fra 1951: "Betty Cornell's Glamour Guide for Teens" - altså en slags popularitetsguide for tenåringer fra 1950-årene. Etter en idé fra moren bestemmer Maya seg for å utføre et sosialt eksperiment gjennom hele året i niende klasse - hun skal leve etter reglene i Betty Cornells bok og se om disse gamle rådene fortsatt kan være aktuelle og om de kan gjøre henne mer populær på skolen.

Et ganske så spesielt og modig prosjekt for en ung elev spør du meg, for her er det mange rare tips for dagens ungdom - alt fra kroppsholdning og hold-in undertøy til sminketips og veiledning i hvordan man innbyr til fest - bare for å nevne noe. Maya går imidlertid målrettet i gang og tar for seg ett kapittel i boken for hver måned. Hele tiden skriver hun dagboknotater fra hvordan det går, og boken er da også holdt i en dagbokform når den ble skrevet - med fotografier fra Mayas liv.

I tillegg til å følge Mayas eksperiment, gir boken oss også innblikk i hverdagen på en amerikansk ungdomsskole i et fattig distrikt på grensen til Mexico der enkelte elevers besittelse av våpen og narkotika er en del av det hele.

Veldig bra, veldig annerledes realistisk dagbok fra en usedvanlig jente med et oppsiktsvekkende prosjekt. Anbefales for jenter på sjette og syvende trinn.

2 kommentarer:

  1. flott blogg, dette er en av favoritt bloggene mine

    besøk meg her tilbudsvarer.blogspot.com

    SvarSlett
  2. flott blogg, dette er en av favoritt bloggene mine

    besøk meg her tilbudsvarer.blogspot.com

    SvarSlett